Els darrers dies ens han fet aplegar certs comentaris sobre les borses de treball que s’han convocat. Cal deixar clar diversos punts. Els més polèmics semblen ser aquells que apareixen com a novetat. El fet de proposar canvis ja fa que donem per descomptat que comportarà polèmica.

La modificació de les bases de les borses ha sigut per cenyir-nos a la legalitat. Raó no voluntària, sinó obligatòria. L’ajuntament no pot publicar unes bases “il·legals” per a una borsa de treball o per a un concurs. Creiem que és bastant obvi que l’administració no pot concórrer en il·legalitats, i més sent sabedors que això és així. Perquè si alguns punts de les bases són il·legals i els responsables de la seua redacció ho saben, incorren en un delicte de “prevaricació”.

Quins són els aspectes que s’han eliminat?

  • Bonificar estar empadronat en Benifairó
  • Situació familiar
  • situació socioeconòmica.

Tots tres il·legals per a borses de treball. Aquests tres punts solen ser uns dels més importants en les subvencions del SERVEF, però les borses de treball no són una subvenció o una ajuda, són una oferta de treball, per tant no es regeixen amb la mateixa legislació. Llavors, no poden incloure’s en les bases. Hi ha molta jurisprudència al respecte. A pobles veïns, ja fa anys, els van eliminar arran que foren impugnades les bases d’unes borses. S’ha de ser escrupolosos amb la legalitat.

Les sentències judicials remarquen que la inclusió d’aquests punts a les bases “són una violació flagrant del principi d’igualtat de l’article 14 de la Constitució”, i a partir d’ací d’un grapat de lleis estatals i autonòmiques.

També queda expressament prohibit que els càrrecs polítics formen part de la comissió de baremació. Tots els polítics de qualsevol partit! inclòs l’alcalde. Això sí, tenen dret a optindre la informació que demanen, però no poden formar part del procés de selecció.

Per altra banda, és completament legal bonificar les situacions de discapacitat, per això s’han inclòs.    

Normativa:

  • Reial Decret 5/2015
  • Decret 33/1999 del Govern Valencià, Reglament de selecció, provisió de llocs de treball i carrera administrativa.
  • Llei 10/210 de la Funció Pública Valenciana.