Cal fer esment abans de parlar del ple, la satisfacció que ens produix vore la Sala de Juntes plena de gent. Sabem que l’aforament és reduït, però l’augment de públic ens complau, perquè és signe de salut democràtica que els veïns s’interessen per la “res publica”.

Per a este ple portàvem ajornat de la sessió anterior fixar les indemnitzacions dels regidors per l’assistència als plens i a les reunions informatives. La proposta de l’equip de govern, inclosa en el programa electoral de Compromís, era la reducció en un 50% del que s’estava rebent-se fins ara. La portaveu de Compromís, explicà que les raons d’esta proposta era constatar com diverses partides del pressupost, concretament cultura, educació i polítiques socials tenien assignats uns diners que creiem per davall de les necessitats. Amb què retallant les remuneracions, l’estalvi pot destinar-se a nodrir estes partides sense haver de disminuir altres. Tenint en compte l’estat del deute. Amb el temps, quan els diners que es deuen als bancs siga significativament menor, creiem, es pot revertir novament. Però ara creiem que és escaient fer esta reducció.

Esta no va ser l’única proposta, el PP va plantejar deixar com estaven les indemnitzacions. L’opció més votada va ser la proposta de Compromis, amb els vots positius d’EUPV, PSOE i COMPROMÍS, i el vot negatiu del PP.

Llavors, les remuneracions que rebran els membres de la corporació durant esta legislatura son:

  1. Alcalde: 250€, anteriorment 500€
  2. Regidors amb delegació: 105€, anteriorment 210€
  3. Regidors sense delegació: 35€, anteriorment 70€

Un cop realitzada la votació, el portaveu del PSOE assenyalà que els membres del seu partit donaran la seua part corresponent per a l’escola. El PP també es manifesta en este sentit però sense especificar. Des de Compromís creiem que la donació és una cosa individual dels nostres membres, i donem llibertat d’elecció i de publicitar-ho o no.

Al marge dels punts “administratius”, s’admeté per urgència la moció d’EUPV respecte a l’aplicació de polítiques reals de suport als refugiats. La moció va ser admesa i aprovada per unanimitat. Fet que ens alegra. L’aprovació comporta assumir un compromís per acollir i rebre refugiats.

Al torn obert de paraules vam mantindre una sèrie de desacords amb el PSOE respecte a la neteja, i amb el PP i el PSOE sobre la ubicació dels aparells de gimnàstica per a majors. A petició d’EUPV vam explicar com està l’assumpte de la gratuïtat dels llibres de text. L’ajuntament no ha rebut encara cap instrucció oficial, amb què allò que hi ha a la premsa és el que podem transmetre: els llibres seran gratuïts, l’ajuntament ha d’assumir 33€ de cada 100, però els diners corresponent a l’ajuntament els avançarà la Diputació, açò grosso modo. Quan es publique oficialment informarem amb exactitud sobre este tema.

Per què no s’ha enregistrat en vídeo este plenari? el PSOE i el PP, en la reunió informativa havien mostrat les seues reticències i que abans volien informar-se i assessorar-se. L’endemà pel matí els passàrem la sentència del Tribunal Suprem que ho avala. Podeu llegir-la, abreujada i completa, al següent enllaç:

Sobre la anulación de un artículo del Reglamento Orgánico Municipal por exigir autorización previa para grabar las sesiones del Pleno de la Corporación.

Per deferència vam accedir a no enregistrar el ple, a pesar que la llei i la jurisprudència avala que qualsevol ciutadà ho pot fer. El dret a la informació és prevalent respecte altres, com podem llegir a la sentència. Tanmateix, cal assenyalar que al ple cap membre de la corporació va manifestar estar-ne en contra.