L’atur a Benifairó

Benifairó, té unes xifres d’atur extraordinàriament baixes per als temps que corren.

L’atur a Benifairó és notòriament baix comparat amb els pobles veïns, i pobles amb les mateixes característiques demogràfiques i geogràfiques. Estem molt per davall de la mitjana estatal i de la resta del País Valencià. L’atur a tota Espanya per al 2014 va ser de 23’6%; i per al 2013 25’5%. Al País Valencià l’atur per al 2014 suposava el 23’5%. Mentre, a Benifairó, les xifres són de 8’16% per al 2014 i de 9’21% per al 2013. Per al present any, en xifres de juny, que és on històricament l’atur presenta la pitjor xifra, estem en un 15’78%, l’any passat al mateix mes era de 19’19% i per al 2013 de 19’48%, amb què molt probablement a final d’any baixarem del 8% d’atur i ens col·locarem en dades d’atur per sota de les obtingudes en els últims cinc anys, sense arribar al 6’59% del 2009.

Captura de 2015-08-14 16:47:38

Comparat amb els pobles veïns, veiem que a Simat, per exemple, el 2014 tenien una tasa d’atur del 20’30%, i Tavernes 27’72%. Altres pobles, que per població i entorn s’assemblen a Benifairó, tenen un índex d’atur bastant més elevat, com per exemple LLaurí amb el 42’68%, Riola 43’56%, Ador 26’44%, Favara 31’42%, Mirarmar 23’11%, Beniarjó 25’97%, entre altres. El comportament del mercat de treball a Benifairó és magnífic comparat amb el seu entorn. Hi ha pobles que s’assemblen, com per exemple Xeresa, on l’atur l’any passat va marcar només un 4’90%. On està la diferència entre Benifairó (també Xeresa) i els altres pobles on l’atur es duplica o es triplica? En què nosaltres tenim un sector secundari viu, és a dir, tenim indústria. Comptem amb el sector primari (l’agrícola), que està passant una forta crisi, però comptem amb una indústria potent. Fins i tot, aquells pobles on està molt present i actiu el sector terciari -el turisme-, com per exemple tots els pobles amb platja de la Safor, no tenen el comportament de l’atur que tenen aquells pobles que compten amb indústria.

Però aquestes xifres, no ens han d’amagar una baixada de renda per capita degut a l’evolució -com a la resta de l’estat- de les condicions de treball i, de forma més local, la crisi dels cítrics, on els llauradors no els és rendible treballar l’horta.

Les dades d’atur a l’estat i al País Valencià són de l’EPA (Enquesta de Població Activa), mentre les de Benifairó i altres pobles són de l’INEM.

Arxivat en: Economia i Ocupació, General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *