Segons hem pogut comprovar, els propietaris de terres al terme de Benifairó paguen l’IBI rústic més car que permet la llei, un 0’9%, el mínim està en 0,3%. Al gràfic podeu observar com a la comarca ningú paga un IBI rústic tan car com nosaltres. La mitjana està en 0’7%.

Però encara més. Compromís per Benifairó va presentar una moció per eliminar la taxa de guarderia rural que s’està cobrant il·legalment. La moció no va ser aprovada. El text de la moció el vam publicar en una altra entrada. Aquesta taxa s’està cobrant sense oferir el servei, amb què es paga pel fet de tenir terres, sense més. Per tant, el que s’està fent és emmascarar una pujada il·legal d’un 0’5% de l’IBI rural, que ja està al màxim. Llavors, el que realment paguen els llauradors de Benifairó d’IBI és un 1’4%, completament fora de la llei. Si amb un 0’9% ja som els que més paguem a la comarca, dubtem que hi haja molts més pobles a l’estat que estiguen castigant així als propietaris de terres, i més en zones com la nostra d’estructura minifundista. De fet, estem segurs que som l’excepció.

Quines conseqüències té aquesta situació? Que els productes del camp -majorment la taronja- produïts a Benifairó són menys competitius que els dels termes veïns. Al terme de Benifairó costa més car produir un Kg. de taronges, llavors, els guanys per al llaurador són menors. Per tant, la crisi que estan patint els productes citrícoles està sent agreujada a Benifairó per la imposició excessiva de l’IBI i el cobrament il·legal d’una taxa.

Al plenari del passat dilluns, Compromís per Benifairó va preguntar a l’equip de govern si s’estava estudiant baixar el tant per cent de l’IBI rural. La resposta va ser que s’estava estudiant baixar l’IBI urbà, però que mirarien també el rural. És a dir, l’IBI urbà que paguem -el 0’72%- està en la mitja del que es paga a la comarca, 0’74%, fins i tot un poc per davall. Però s’ha de revisar a la baixa perquè a la resta de la comarca també està alt. Però precisament l’impost que sí estem pagant bastant per damunt de la resta de pobles, l’IBI rural, no s’estava estudiant la seua revisió.

Dir, com s’ha dit als plenaris, que s’està revisant l’IBI a la baixa és dir les coses a mitges. Es revisa l’urbà, però no el rural. Esperem que amb la nostra pregunta es revisen, l’IBI urbà, el rural i l’especial, que també està al màxim legal, l’1’3%.